Psychologie Met Elkaar

Generalistische basis ggz praktijk

Angststoornis

Veel mensen hebben last van een angststoornis. Je bent dus niet de enige. Uit bevolkingsonderzoek blijkt dat zo’n 10% van de Nederlanders hier last van heeft. Er zijn verschillende soorten angststoornissen, een specifieke fobie komt het meeste voor, gevolgd door een sociale angststoornis, gegeneraliseerde angststoornis en paniekstoornis. Ook gaan angststoornissen vaak samen met stemmingsstoornissen.

 

Binnen deze behandelpraktijk kunnen we een goede inschatting maken van je klachten en vervolgens kijken naar een passend behandelaanbod.

Sociale angststoornis

Merk je dat je bang bent voor de reactie of kritiek van anderen? Ervaar je veel angst voor sociale situaties waarin je het gevoel hebt dat je iets moet doen of moet presteren? Of ervaar je angst om onbekende mensen te zien? Dan kan het zijn dat er sprake is van een sociale angststoornis.

 

Wat is een sociale angststoornis?

Veel mensen voelen zich nerveus of zenuwachtig als ze een presentatie moeten geven. Wellicht herken je dit wel. Je krijgt hartkloppingen, je stem trilt, je krijgt een benauwd gevoel. Mensen met een sociale angststoornis ervaren deze angst niet alleen bij presentaties, maar ook vaak in andere sociale situaties. Ze zijn bang voor kritiek of de reactie van anderen. Aangezien je vaak te maken hebt met sociale situaties kan je hier flink last van hebben. Mensen met een sociale angststoornis zullen merken dat ze sociale situaties uit de weg gaan, of een sociale situatie doorstaan met intense angst. Je kunt dan ook flink last hebben van deze klachten. 

 

Hoe vaak komt het voor? Je bent niet de enige. Een sociale angststoornis komt relatief vaak voor. Ongeveer 1 op de 5 mensen in hun leven heeft een sociale angststoornis gehad.

Belangrijk om te weten is dat er een effectieve therapie beschikbaar is. Het is goed dat je hulp zoekt.  

Gegeneraliseerde angststoornis

Iedereen piekert weleens, dat hoort er ook bij. Maar soms is het zo dat het piekeren aanhoudt en dat je er steeds meer last van gaat krijgen. Het kan dat er dan sprake is van een gegeneraliseerde angststoornis.

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis piekeren veel, of hebben veel last van bange voorgevoelens, vaak zonder dat er een duidelijke reden voor is. ‘Als mijn zoon morgen op de fiets gaat, dan gebeurt er straks nog iets…..’ ‘Als het maar goed gaat met mijn partner..’, ‘Als we straks nog maar rond kunnen komen…’

 

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?

Je kunt het zien als een soort sneltrein aan gedachten waar je geen controle meer over hebt. Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis ervaren naast het veelvuldig piekeren of de bange voorgevoelens, ook andere angstsymptomen, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid (sneller boos zijn), toegenomen spanning bijvoorbeeld last van nekklachten, hoofdpijn, slaapproblemen en moeite je aandacht ergens bij te houden. We spreken van een gegeneraliseerde angststoornis zodra deze klachten tenminste zes maanden aanwezig zijn. Een gegeneraliseerde angststoornis komt redelijk vaak voor. In Nederland komt een gegeneraliseerde angststoornis bij ongeveer 1,7% van de mensen voor, zo blijkt uit bevolkingsonderzoek.

 

Belangrijk om te weten is dat er een effectieve behandeling beschikbaar is binnen deze praktijk. Dit betekent dat je kunt leren omgaan met deze klachten. Het is daarom goed dat je hulp zoekt. Denk je dat er bij jou sprake is van een gegeneraliseerde angststoornis of heeft jouw huisarts/bedrijfsarts hier weleens iets over gezegd? Mail naar info@psychologiemetelkaar.nl, en dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.

Paniekstoornis

Heb je vaker last van paniekaanvallen? Dit merk je bijvoorbeeld aan hartkloppingen, je wordt onrustig, gaat sneller of dieper ademen, wordt benauwd en voelt intense angst.

 

Wat is een paniekstoornis?

Wanneer paniekaanvallen regelmatig terugkomen en je steeds meer merkt dat je er last van hebt, kan er sprake zijn van een paniekstoornis.  Een paniekaanval duurt vaak niet lang, het bereikt vaak een piek in een paar minuten. Maar een paniekaanval kan je toch compleet uitputten. Iemand kan zich na de paniekaanval nog uren onrustig voelen of een beetje angstig voelen. Ook zien we vaak dat mensen nog weken of maanden bang blijven voor een nieuwe aanval. Dit noemen we ook wel anticipatieangst (angst voor de angst).

 

Bij een paniekstoornis komt het daarnaast vaak voor dat mensen dingen gaan vermijden. Je gaat bijvoorbeeld niet meer sporten, uit angst voor een paniekaanval of je gaat niet meer naar je werk of vermijdt feestjes. Op de korte termijn lijkt het dan alsof het vermijden je problemen oplost of verlicht, maar op de langere termijn gaat het je flink belemmeren. Je wereld wordt steeds kleiner en je kunt je minder vrij bewegen.

 

Pleinvrees – Agorafobie

Een paniekstoornis kan op zichzelf staan, maar komt ook vaak voor in combinatie met andere angststoornissen, zoals met pleinvrees (agorafobie). Je durft bijvoorbeeld niet meer in een bus, trein, winkel, restaurant of een drukke straat. Sommige mensen durven helemaal niet meer naar buiten.

 

De diagnose paniekstoornis wordt gesteld wanneer je meerdere, onverwachte paniekaanvallen hebt gehad. Daarnaast is er sprake van zorgen over een nieuwe aanval of de gevolgen van een paniekaanval. Ook zie je een duidelijke verandering in je gedrag. Je gaat bijvoorbeeld plekken of mensen vermijden uit angst voor een nieuwe paniekaanval. De  paniekaanvallen kunnen niet verklaard worden door het gebruik van een middel, een lichamelijke aandoening of een andere psychische aandoening. 

 

Hoe vaak komt een paniekstoornis voor?

Uit een groot bevolkingsonderzoek blijkt dat 3,8% van de mensen  ooit in hun leven een paniekaanval hebben gehad. Ongeveer 1-5% van de bevolking heeft een paniekstoornis. Je bent dus niet de enige. 

 

Behandeling
Binnen deze generalistische basis ggz praktijk hebben we een goed behandelaanbod voor mensen met een paniekstoornis met of zonder agorafobie. Weet je niet zeker welke klachten je hebt? Geen probleem, we kunnen een goede inschatting maken van de problematiek en stemmen een juiste behandeling met je af.

Specifieke fobie

Ben je bang voor spinnen? Heb je last van rijangst? De angst om in kleine ruimten te zijn?

En merk je dat dit je belemmerd in je dagelijkse leven? Dan kan er sprake zijn van een specifieke fobie.

 

Wat is een specifieke fobie?

Als je last hebt van een specifieke fobie, heb je intense angst voor een bepaald ding, dier of situatie. Vaak weet je eigenlijk wel dat de angst die je hebt overdreven of onredelijk is. Maar toch ga je datgene waar je bang voor bent uit de weg. Dit gedrag zorgt op de korte termijn vaak voor een opgelucht gevoel, maar op de lange termijn zien we dat je nog meer last krijgt van je klachten of dat het gedrag je klachten in stand houdt.

Je leven wordt steeds beperkter en je kunt je niet meer vrij bewegen.

 

Behandeling

Het goede nieuws is dat er wel behandeling mogelijk is. Een effectieve therapie is gedragstherapie, exposure in vivo. Hierbij ga je stap voor stap de confrontatie aan met je angsten. 

Deze behandeling kan binnen deze praktijk gegeven worden, maar wordt helaas niet vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Vraag naar onze mogelijkheden: info@psychologiemetelkaar.nl.