Psychologie Met Elkaar

Generalistische basis ggz praktijk

client-met-specifieke-fobie

Piekeren

Iedereen piekert weleens, dat hoort er ook bij. Maar soms is het zo dat het piekeren aanhoudt en je echt gaat belemmeren. Je merkt dat je er steeds meer last van gaat krijgen.  ‘Als mijn zoon morgen op de fiets gaat, dan gebeurt er straks nog iets…..’, ‘Als ik me zo slecht voel, gaat het straks nog uit met mijn vriend..’, ‘Als we straks nog maar rond kunnen komen…’. Als je merkt dat het piekeren de overhand gaat nemen en je echt gaat belemmeren, kan er sprake zijn van een gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis).

 

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis piekeren veel, of hebben veel last van bange voorgevoelens, vaak zonder dat er een duidelijke reden voor is. Je kunt het zien als een soort sneltrein aan gedachten waar je geen controle over hebt. Vaak ervaar je door het piekeren of de bange voorgevoelens ook andere angstsymptomen, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid (sneller boos zijn), toegenomen spanningsklachten zoals nekklachten en hoofdpijn, slaapproblemen en moeite je aandacht ergens bij te houden. We spreken van een gegeneraliseerde angststoornis zodra deze klachten tenminste zes maanden aanwezig zijn. 

 

Hoe vaak komt het voor?

Een gegeneraliseerde angststoornis komt redelijk vaak voor. In Nederland komt een gegeneraliseerde angststoornis bij ongeveer 1,7% van de mensen voor, zo blijkt uit bevolkingsonderzoek.

 

Is een effectieve behandeling mogelijk?

Belangrijk om te weten is dat er een effectieve behandeling beschikbaar is binnen deze praktijk. We werken volgens de laatste GGZ-standaarden, die ook rekening houdt met de laatste wetenschappelijke inzichten in deze. Dit betekent dat je kunt leren omgaan met deze klachten en veel mensen baad hebben (gehad) bij deze therapie.