Psychologie Met Elkaar

Generalistische basis ggz praktijk

client-met-specifieke-fobie

Paniek

Bij een paniekaanval gaat je hart sneller kloppen, je wordt onrustig, gaat sneller of dieper ademen, wordt benauwd en voelt intense angst. Herken je dit? En heb je hier vaker last van? Dan kan het zijn dat er sprake is van een paniekstoornis.


Wat is een paniekstoornis?

Een paniekaanval duurt vaak niet lang, het bereikt een piek binnen een paar minuten. Maar een paniekaanval kan je toch compleet uitputten. Je kan je na een paniekaanval nog uren onrustig voelen of een beetje angstig voelen. Ook zien we vaak dat mensen met paniekklachten nog weken of maanden bang blijven voor een nieuwe aanval. Dit noemen we ook wel anticipatieangst (angst voor de angst).

De diagnose paniekstoornis wordt gesteld wanneer je meerdere, onverwachte paniekaanvallen hebt gehad. Daarnaast is er sprake van zorgen over een nieuwe aanval of de gevolgen van een paniekaanval. Ook zie je een duidelijke verandering in je gedrag. Je gaat dingen vermijden. Je gaat bijvoorbeeld niet meer sporten, uit angst voor een paniekaanval of je gaat niet meer naar je werk of vermijdt feestjes. Op de korte termijn lijkt het dan alsof het vermijden je problemen oplost of verlicht, maar op de langere termijn gaat dit gedrag je flink belemmeren. Je wereld wordt steeds kleiner en je kunt je minder vrij bewegen. Vaak is een belangrijk onderdeel van behandeling dan ook om deze negatieve spiraal te doorbreken, door weer nieuwe (positieve) leerervaringen op te doen en situaties aan te gaan. Langzaam zul je leren dat datgene waar je bang voor bent niet gebeurt.

 

Pleinvrees – Agorafobie

Een paniekstoornis kan op zichzelf staan, maar komt ook vaak voor in combinatie met andere angststoornissen, zoals pleinvrees (agorafobie). Je durft bijvoorbeeld niet meer in een bus, trein, winkel, restaurant of een drukke straat. Sommige mensen durven helemaal niet meer naar buiten.


Hoe vaak komt een paniekstoornis voor?

Uit een groot bevolkingsonderzoek blijkt dat 3,8% van de mensen ooit in hun leven een paniekaanval hebben gehad. Ongeveer 1-5% van de bevolking heeft een paniekstoornis. Je bent dus niet de enige. 


Behandeling
Binnen deze generalistische basis ggz praktijk hebben we een goed behandelaanbod voor mensen met een paniekstoornis met of zonder agorafobie. We volgen hierbij de GGZ-richtlijnen die ook kijkt naar wetenschappelijk bewezen behandelmethoden. Dit betekent dat meerdere mensen baad hebben gehad bij deze therapievorm en er een grote kans is dat je kunt leren omgaan met je paniekklachten.