Psychologie Met Elkaar
Generalistische basis ggz praktijk
Stress en burn-out
Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam op een gevaarlijke situatie. Een beetje stress is nuttig. Je kunt hierdoor snel reageren in een gevaarlijke situatie. Het helpt je veilig te blijven. Maar als je te vaak en te lang onder stress gebukt gaat, kan stress ook negatieve kanten krijgen, stress kan dan overgaan in een burn-out.
Wat is een burn-out?
Op dit moment is een burn-out nog geen officiële diagnose. Huisartsen houden echter een periode van 6 maanden van klachten aan. Vaak heb je last van extreme vermoeidheid: je voelt je eigenlijk altijd uitgeput en opgebrand. Dit kan je merken doordat je je niet meer kan concentreren, of doordat je ineens extreem vergeetachtig bent. Andere symptomen van een burn-out zijn: onrustig slapen, snel uitvallen tegen anderen (prikkelbaar zijn), slecht tegen prikkels zoals drukte of lawaai kunnen, snel huilen, veel nadenken/piekeren en je erg opgejaagd voelen. Ook kan je last hebben van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen, pijn op de borst en buikpijn. Een ander belangrijk aspect van een burn-out, is dat je het gevoel hebt dat je de controle verliest. Je kan je machteloos voelen, alsof je de grip op de situatie bent kwijtgeraakt. Het wordt je allemaal te veel. Bij een burn-out is het zo dat je zó opgebrand bent dat je niet meer goed kan functioneren. Je herstelt bijvoorbeeld niet zomaar meer van een vakantie. Je kan niet meer goed functioneren op je werk, of meedraaien in het huishouden. Je bent compleet uitgeput. Het kan ook zijn dat je depressieve gevoelens krijgt.
Is behandeling mogelijk?
Het goede nieuws is dat een behandeling wél mogelijk is. Binnen deze praktijk bieden we een stress & burn-out behandeling aan en werken we hierin ook samen met een arbeids- en organisatie psycholoog. Een burn-out wordt vaak niet vergoed via de zorgverzekeraar. Dit betekent dat de vergoeding op eigen kosten moet plaatsvinden. Soms kan een werkgever wel een bijdrage leveren in deze. Bijvoorbeeld in het kader van verzuimpreventie/preventieve psychologische sessies of persoonlijke ontwikkeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het (persoonlijk) opleidingsbudget binnen een bedrijf.
We denken hierin graag met je mee! Voor vragen kun je je wenden tot info@psychologiemetelkaar.nl.